Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

"Otthoni iroda neked"

"Otthoni iroda neked"

Az otthonról történő munkavégzés a koronavírus megjelenésével kiemelt szerepet kapott a hétköznapokban szinte kivétel nélkül, mindenki számára. Ez egy nagyon összetett küldetés, hiszen az otthonról munkát végzőknek ugyanolyan hatékonysággal, határidőket betartva kell feladataikat elvégezniük, mintha az irodában lennének.  Ezzel együtt sok zavaró tényező is felmerülhet: kedvenc sorozatunk a tévében, a pihenésre csábító kanapé, a hűtőben tárolt finom falatok, vagy nagyon sok esetben szülőként a pedagógus szerepében való helytállás… így a munka és magánélet egyensúlya hamar felborulhat.

A rendkívüli helyzet miatt 2020 tavaszán terjedt el igazán a köztudatban az otthoni iroda fogalma. Mostanra már sok tapasztalattal gazdagodtunk ebben a témában: pontosan tudjuk, hogy a kanapén ülve, ölben tartott laptopról nem lehet napi 8 órán át hatékony munkát végezni. Az ebédlőasztalra helyezett munkaállomás egy fokkal kényelmesebb, de ez sem nyújt hosszú távú megoldást.

 

Hogyan tovább?

A pandémia által okozott helyzetet fordítsuk előnyünkre, hiszen a „home office” egyben egy új lehetőség kezdete is! Teremtsük meg az otthoni munkavégzéshez szükséges feltételeket!

 

Tudtad?

Az International Workplace Group 80 országban, több mint 15.000 üzleti területen tevékenykedőre kiterjedő felmérése szerint a válaszadók 85%-a visszaigazolta, hogy az otthoni iroda által biztosított nagyobb rugalmasság emelte a munkavégzésük hatékonyságát.

 

Hogyan alakítsunk ki inspiráló otthoni irodát magunk számára?

Ahogyan az iroda térkialakítása hatással van munkakedvünkre, az otthoni irodánk létrehozásánál is fontos, hogy megfelelő adottságokkal rendelkező, inspiráló helyszínt találjunk és hozzunk létre ingatlanunkban. Akár egy kis sarokban is ki lehet alakítani a tökéletes munkavégzés feltételeit, a személyiségünknek és stílusunknak megfelelő tér létrehozásával. Mi az, amivel a motivációnkat segíteni tudjuk? Kedvenc színünk a falon, könyveink, vagy egy szép növény? Egy-két személyes tárgy elhelyezésével otthonosabbá és kellemesebbé tehetjük otthoni munkakörnyezetünket.

 

 

Az ideális hely kiválasztása

Első lépésként keressük meg azt a helyet a lakásban, ahol dolgozni fogunk.

A hely kiválasztásánál ne feledkezzünk meg a megfelelő fényviszonyokról. Ideális esetben a természetes fényt, azaz ablak melletti elhelyezést válasszunk. Ha ez nem lehetséges, egy meleg fényű lámpa sokat segíthet. A számítógép pozícionálásakor figyeljünk a képernyő tükröződésmentességére, ami hosszú távon zavaró, kifáraszthatja szemünket, szemszárazságot vagy akár könnyezést is kiválthat az arra érzékenyeknél.

A szoba számunkra megfelelő hőfokát is ellenőrizzük, illetve a szellőztetés, a friss levegő is nagyon fontos gondolataink frissességéhez és a jó teljesítményhez!

  Home office távmunka, otthoni irodabútor

Digitális „kukkolás”

Gondoljunk arra is, hogy digitális megbeszélések alkalmával a másik fél számára mit teszünk láthatóvá otthonunkból és az által milyen érzéseket keltünk tárgyalópartnerünkben. A folyamatos koncentrációban és a kollégákkal, ügyfelekkel, vagy esetleg egy bizalmatlan főnökkel történő kommunikációban sokat segíthet a háttérzaj kiszűrésében egy ajtó, amit magunkra csukhatunk. Ha nem tudunk egy különálló szobát berendezni, törekedjünk rá, hogy a helyiség egyéb funkcióit válasszuk el a munkatértől. Erre megfelelő lehet egy paraván, magasabb szekrény, könyvespolc vagy függöny. Ez segít a magánszférát elkülöníteni a munkaállomástól, és napközben a lakásban tanuló / játszó gyermekek is előbb-utóbb megtanulják, hogy ez a terület a játszóterükön kívül esik.

Gondoskodjunk munkánkat támogató infrastruktúráról!

Ellenőrizzük le, hogy elég erős-e a wifi jel abban a helyiségben, amit kiválasztottunk, illetve rendelkezésre áll-e elegendő elektromos dugalj.

Ezek apróságoknak tűnhetnek első hallásra, de a szakadozó internet, vagy a hosszabbító kábelek pókháló-rengetege hosszú távon nagyon bosszantóvá válhat.

 

Mit vegyünk figyelembe munkaállomásunk kialakításánál?

Első lépésként dőljünk hátra és gondoljuk végig, mire is lesz szükségünk a hatékony munkavégzéshez, mi az, amit a kiválasztott térben el kell helyeznünk.

Alapvető bútordarabok az íróasztal és egy munkaszék. Ha papírokkal is dolgozunk, érdemes ezek megfelelő tárolásáról gondoskodni. A kényelem mellett a meglévő bútorok stílusával való összhangra is figyeljünk a bútorok kiválasztásánál.

Az igényeinknek megfelelő, jól funkcionáló irodabútornak nem feltétlenül kell drágának lennie. Tudta, hogy jó minőségű, neves gyártóktól származó keveset használt, hosszú élettartammal rendelkező, megbízható bútorokat is beszerezhet az eredeti ár töredékéért? 

 

Milyen az ideális asztal?

Az asztal méretének meghatározásakor a következő szempontokra gondoljunk az elérhető tér függvényében:

munkánk során milyen eszközöket használunk rendszeresen?

laptopról vagy asztali gépről dolgozunk?

van külön monitorunk, egerünk, esetleg billentyűzetünk?

nyomtatni szoktunk-e?

hová tudjuk rögzíteni a webkamerát, esetleg mikrofont?

szükségünk lesz-e írható táblára vagy kitűzőfalra?

szeretnénk-e az asztallap magasságán változtatva állva is dolgozni?

Ha a fenti kérdéseket megválaszoltuk, máris látjuk, mekkora helyet igényelnek munka közben rendszeresen használt tárgyaink. Ennek megfelelően válasszunk kisebb vagy nagyobb méretű, akár emelhető munkafelülettel rendelkező íróasztalt.

  Home office irodabútor

Hogyan ülünk jól?

Az munkavégzés során szinte a legfontosabb tényező, hogy milyen ülőpozícióban töltjük el a napi 8 órát. Gerincünk, csípőnk, vállunk és még nagyon sok testrészünk működésére hathat ki hosszútávon! Nemhiába lett az ergonómia az irodai élet egyik legfontosabb tudományága.

Legfontosabb paraméterek, amit mindenképpen vegyünk figyelembe számítógépes munkahelyünk kialakításánál:

a monitorunk teteje legyen egy szintben a szemünkkel;

vállaink semleges pozícióban álljanak;

alkarunk tartsuk vízszintesen;

derekunkat támasszuk meg;

székünk teljesen támassza alá combunkat;

lábainkat 90-110 fokos szögben hajlítsuk be;

talpainkat tegyük a földre.

 

Milyen az ergonómikus szék?

Egy jó széket nemcsak a szép dizájn és divatos színű kárpit jellemez, hanem a többféle beállítási lehetőség is. Nézzük végig együtt az opciókat!

Az irodai székek általában több (4-5 ágú) görgős csillaglábbal készülnek, hogy a padló minőségéhez megfelelően tudjon alkalmazkodni és egyben biztosítsa a stabil ülőhelyzetet.

Az ülőfelületnek nem csak kényelmesnek, hanem elegendően szélesnek és hosszúnak is kell lennie, hogy a megfelelő alátámasztást szolgálja. A jobb minőségű székek esetében az ülőlap nem csak emelhető vagy süllyeszthető, hanem előre vagy hátra is mozgatható.

A háttámla lehet rugalmas, vagy rögzített megoldás. Arra figyeljünk a szék beállításakor, hogy a gerincoszlopunk végig támasztva legyen, a deréktámasz pedig a medencénk körüli alátámasztást biztosítsa. Manapság egyre inkább teret hódít a hálós háttámla, ami a jobb szellőzést hivatott elősegíteni. Ezek a felületek strapabíró szövettel készülnek, próbáljuk ki bátran az új fejlesztéseket.

A karfák állíthatósága a vállak megfelelő magasságban tartásához járul hozzá. Legtöbb esetben csak a magasságuk változtatható, de vannak olyan modellek is, ahol a maximális kényelem érdekében akár szélességben, akár mélységben is mozgathatók.

Az egészséges leülést a székre a szék központi rugója biztosítja: ez az alkatrész csillapítja a hirtelen leülésnél keletkező becsapódást és tompítja a testmozgást.

Amennyiben tehetjük, válasszunk szinkronmechanikával ellátott széket, ami elősegíti a helyes testtartást, hiszen leüléskor a súlyt érzékelve automatikusan alkalmazkodik a felhasználóhoz és annak mozgásához.

Ha csak egy dolgot szeretnénk (vagy áll módunkban) nagyon jól kiválasztani, akkor az a megfelelő minőségű szék legyen!

  Home office íróasztal, home office szék

Tárolás

Az otthoni munkavégzés alapvetően papírmentes tevékenység, azonban előfordulhat, hogy kinyomtatott anyagokból dolgozunk, mappákat, szakmai segédleteket, szakkönyveket használunk rendszeresen.

A home office kialakításánál általában helyszűkében vagyunk, így érdemes az íróasztalhoz alsó, gurulós szekrényt, kiegészítő fiókókat, polcokat vásárolni. Elegáns megoldásként a tollakat, tűzőgépet, gemkapcsokat is elrejthetjük ezekben.

Nagyobb mennyiségű anyag esetén érdemes iratszekrényt vásárolni, ami stílusban, színben, méretben illeszkedik otthonunk már meglévő berendezéséhez. Iratszekrények elérhetők polcos vagy függőmappás kivitelben is – attól függően döntsünk, hogy számunkra melyik nyújt jobban kezelhető, kényelmesebb megoldást.

 

Kiegészítők

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzük meg a hasznos kiegészítőkről sem!

Kényelmünket fokozhatja és ergonómikus testtartásunkhoz nagymértékben hozzájárul a csuklótámasz, és a nagy népszerűségnek örvendő lábtámasz. Szemünk egészségét pedig a monitorkarok segítségével megfelelő magasságba emelt képernyőkkel védhetjük.

 

Érezzük jól magunkat otthoni irodánkban!

Használjuk ki, és élvezzük az általunk megálmodott és létrehozott teret, ami gyakran produktívabb és inspirálóbb, mint az irodai légkör!

Cégünk örömmel segít az ideális otthoni munkakörnyezet kialakításában! Széles termékkínálatunkban versenyképes árakon megtalálhatja mindazokat a termékeket, amelyekre szüksége van. Biztos lehet abban, hogy bútoraink minőségileg és esztétikailag is hosszú távon szolgálják otthoni munkavégzésének sikerét!

Rendelkezésre álló kínálatunkról és árainkról tájékozódjon webshopunkban, vagy előzetes időpont egyeztetéssel személyesen is megtekintheti kiállítótermünkben!

 

Széleskörű választékunkban mindent megtalál, amire szüksége van! Kérdezzen bátran, szívesen segítünk!